Friday, March 30, 2007

Τα μέρη του λόγου

.
Σήμερα έγινε πολύς λόγος για τους συνδέσμους των φιλάθλων. Βαρεθήκαμε να ακούμε για συνδέσμους και συνδέσμους, λες και οι νεοέλληνες είναι ποτέ δυνατόν να συνδέονται με κάποιον τρόπο.
Καλό θα είναι πάντως, πριν μάθουμε τα άρθρα των νέων κανόνων και νόμων που προετοιμάζει η κυβέρνηση για τον χουλιγκανισμό και τη βία μέσα κι έξω από τα γήπεδα, να μαθαίναμε τις προθέσεις αυτών των συνδέσμων, τις ουσιαστικές, όμως, προθέσεις τους.
Τα γνωστά επιφωνήματα και τα «σκοτεινά ρήματα» -για να θυμηθούμε και λίγο τον Ελύτη- των τηλεοπτικών εκπομπών δε φέρνουν λύσεις, όπως δεν έφεραν λύσεις και τα επιρρήματα των πολιτικών «εδώ και τώρα» και τα τοιαύτα. Το εδώ και το τώρα έγιναν, με το πέρασμα του χρόνου «αλλού και κάποτε ίσως».
Οι άνθρωποι χωρίς επίθετο, με τις κουκούλες και τα κράνη διατηρούν την ανωνυμία τους, δρουν στο σκοτάδι και συνεχίζουμε να αναφερόμαστε σ’ αυτούς με αντωνυμίες αόριστες, «κάποιος» ας πούμε, και όχι οριστικές ή δεικτικές (αυτός, εγώ, εσύ, ούτος εκείνος). Η συμμετοχή τους στα γνωστά επεισόδια απλώς αύξησε τις μετοΧΕΣ ΤΟΥΣ στον τηλεοπτικό χρόνο, πράγμα που επεδίωκαν από την αρχή.

17 comments:

doctor said...

Όταν μια κοινωνία αδυνατεί να πατάξει αυτούς τους 300-400 είναι άξια της μοίρας της.

Από τους συλληφθέντες των χθεσινών εκτρόπων, ένας είναι γιος αστυνομικού και δύο είναι γιοι εργαζομένων στην ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε.
Σε λίγες μέρες θα είναι ελεύθεροι...

doctor

el-bard said...

Έτσι έχει γίνει μέχρι τώρα. Και δε βρίσκω λόγο να αλλάξει αυτή η ελληνική πρακτική. "Το νυστέρι, doc, θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο", λένε, αλλά ή το νυστέρι έχει στομώσει είτε δεν ξέρουν να χειρουργούν είτε... (τα γνωστά).
Από λόγια, όμως, για κατανάλωση του πλήθους πολλά.
Αυτό που πάντα μου έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι εμείς, ο λαός, ας πούμε, ακόμη πιστεύει τα λόγια. Ή δε μας ενδιαφέρει όσο δεν καίγεται το δικό μας αυτοκίνητο ή δε σκοτώνεται το δικό μας παιδί.

scalidi said...

καίγονται καθημερινά μυαλά σωρηδόν, λεφτέρη, κι αυτό βοηθάει να καίγεται πού και πού κανένα παιδί, έτσι για δείγμα, να έχει να πενθεί καμιά οικογένεια, να μην γελάσει ποτέ η μάνα κι ο πατεράς του...
η σύλληψη της ιδέας του κειμένου ιδιοφυής κατά τη γνώμη μου (έχεις μέιλ επίσης)

kyriaz said...

Δεν υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση για την επίλυση του προβλήματος.
Φαίνεται κάποιους συμφέρει ο αποπροσανατολισμός των νέων,ο φανατισμός,η μεγέθυνση των μικρών κι η σμίκρυνση των μεγάλων...

Αλήθεια ευρηματικότατο σε βρίσκω.
Εξακολουθώ να απολαμβάνω τη γραφή σου!

Ανδρομεδα said...

όμορφα λες τα πάντα, εσύ!

scalidi said...

άσε που τα κεφαλαία σου έχουν το δικό τους έντονο νόημα...

dodo said...

Ευφυέστατο κείμενο- από κάθε άποψη.

el-bard said...

kyriaz, scalidi, andromeda, dodos
Ας παρακολουθήσουμε τι θα γίνει με τους συλληφθέντες.
Το μαχαίρι θα μπει βαθιά μέχρι το κόκκαλο.
Σχεδόν τρέμω που το λέω.

ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.

ΦΕΥΓΩ ΓΙΑ 10ήμερες (μακάρι να είναι ήμερες και ας μην είναι δέκα) διακοπές. Θα δω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αν θα έχω πρόσβαση από κει. ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ.

ΓΙΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΠΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!

dodo said...

Ξεκούραστες και δημιουργικές ημέρες σού εύχομαι!

Socrates Xenos said...

Χρόνια Πολλά, Λεφτέρη
Όπου κι αν είσαι να πέρασες και να περνάς καλά!

ellinida said...

Χρόνια πολλά Φαληριωτάκι
Να χαίρεσαι όσους αγαπάς.

Θεοδόσης Βολκώφ said...

Ελευθέριε!!!! Χρόνια σου πολλά, αγόρι μου!


Βολκώφ

Babis Dermitzakis said...

Είχα και γω μια τραυματική εμπειρία από επεισόδια. Μια φάλαγγα μοτοσυκλετιστών επιτέθηκαν με μολότοφ, στην Πρωτοπαπαδάκη στο Γαλάτσι, σε κάποιο αμάξι και το έκαναν αγνώριστο. Ευτυχώς δεν πείραξαν τον οδηγό. Φαίνεται τους πρόγκηξε την ομάδα τους. Πάντως ο χουλιγκανισμός μου φαίνεται άλυτο πρόβλημα. Για να τον πατάξουν, ίσως θα πρέπει να πατάξουν συμφέροντα ομάδων. Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει όταν οι χούλιγκανς θα αρχίσουν να οπλοφορούν με πυροβόλα όπλα. Φαντάζεστε ένα χουλιγκαν στις κερκίδες να ανοίγει πυρ στους ποδοσφαιριστές ή στους οπαδούς της άλλης ομάδας;

Socrates Xenos said...

Πού είσαι μικρέ μαχητή;
Μακάρι να `σαι καλά και ν` ακονίζεις το σπαθάκι σου

scalidi said...

νομίζω ότι φτιάχνει και λαμπερές ασπίδες λογοτεχνικές για να καθρεφτιστούμε όσοι αντέχουμε...

el-bard said...

Τις θερμότερες ευχές σε όλους.

Μπάμπη,
Εγώ φοβάμαι πολύ την ελληνική εκδοχή που μας περιμένει στη γωνία. Κι αν θέλεις τη γνώμη μου νομίζω ότι δεν είμαστε μακριά από την στιγμή που θα γίνεται αυτό που σημειώνεις: οπλισμένοι χούλιγκανς. Αφού είδαν κι απόειδαν τα ναζιστικά απολειφάδια, αφού διεπίστωσαν ότι δεν τραβάει τόσο κόσμο -νεολαία- ο ναζισμός, μεταμφιέζονται τώρα σε χούλιγκανς. Μια και εκεί υπάρχει πρόσφορο και γόνιμο για κελλειέργεια έδαφος. Το θέμα είναι να κοπεί αυτό τώρα που ακόμη δε φτάσαμε σ' αυτό το σημείο, να κοπεί αμέσως και από τη ρίζα του. Παρά να περιμένουμε το νυστέρι να φτάσει στο κόκκαλο μετά από δέκα χρόνια. Να τιμωρηθούν ομάδες, να αποκλειστούν από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σου λέω εγώ μετά αν οι ίδιες οι ομάδες και οι παράγοντές τους δεν ενδιαφερθούν για το θέμα αυτό.

Σωκράτη, Ελληνίδα να είστε όλοι καλά.

Σταυρούλα,
Κάτι θες να πεις εσύ..

Θεοδόση και dodos τις ευχές μου.

Ήταν μακρές οι διακοπές μου και δεν μπορώ εύκολα να πιάσω το νήμα από κει που το άφησα. Πού θα πάει όμως...

Anonymous said...

Δόξα να χει ο Γιαραμπής είσαι καλά
Ανησύχησα...
Την καλημέρα μου
meril