Tuesday, May 05, 2009

Δεν

Στο χωριό υπάρχουν δύο εκκλησίες. Τώρα άρχισαν να χτίζουν και μια τρίτη, καινούργια εκκλησία. Μεγάλη. Ρίξανε τα μπετά. Το οικοδόμημα προβλέπεται να γίνει τεράστιο και λαμπρό.

Στο χωριό πάρχει και σχολείο. Δημοτικό. Τετραθέσιο. Το σχολείο μετά από πολλές ενέργειες ετών κατάφερε να πάρει και μια λυόμενη αίθουσα, για να τρώνε εκεί τα παιδιά και όχι να γεμίζουν ψίχουλα τα θρανία τους. Το σχολείο, βλέπετε, είναι ολοήμερο και τα παιδιά γευματίζουν εκεί.

Η εκκλησία διενεργεί εράνους. Πρώτα έκανε έρανο για τις αγιογραφίες στην κεντρική εκκλησία, τώρα για το χτίσιμο της καινούργιας. Κάνει εράνους και για το ραδιοφωνικό της σταθμό στην πρωτεύουσα. Η αγιογράφηση της παλιάς εκκλησίας κρατάει χρόνια και θα κρατήσει πολλά ακόμα. Πρέπει, λένε, να αγιογραφηθεί όλη, να μη μείνει εκατοστό χωρίς χρώμα. Αλλά, να μη γελιόμαστε: και η παλιά εκκλησία, καινούργια είναι.

Δεν μπορώ να φανταστώ πόσα χρήματα θα έχουν φύγει μέχρι τώρα ούτε πόσα θα φύγουν ακόμα για την καινούργια.

Το δημοτικό, ολοήμερο, μόλις και κατάφερε να πάρει ένα λυόμενο για τραπεζαρία. Το είπαμε. Προσπαθεί να αγοράσει και λίγα μέτρα από διπλανό οικόπεδο. Ο ιδιοκτήτης το πουλάει, αλλά λεφτά δεν υπάρχουν ούτε στον ευρύτερο δήμο ούτε αλλού. Έτσι, λίγο να μεγάλωνε και το προαύλιο. Αλλά δεν...

Σκέφτομαι τον Κοραή. Τον Διαμαντή. Και τον Παπατρέχα του. Αλλά δεν.   

7 comments:

Anonymous said...

Γι αυτό την επόμενη που θα ανάψουμε ενα κερί ας αφήσουμε 10 λεπτά αντί για 50 και ας αποφασίσουμε εμείς για τα σημαντικά. Το θέμα είναι όμως οτι δεν. Ετσι μας θέλουν. Και τα έχουν καταφέρει.

Το χειρότερο είναι οτι δεν αντιλαμβανόμαστε πια οτι δεν. Και τι να μην.

scalidi said...

Παρά το ΔΕΝ, κάποιος θα μάθει γράμματα, στα κρυφά. Και να (αν) μαζευτούν πολλά ΔΕΝ στη σειρά, ζυγός αριθμός, το τονίζω, μπορεί να γίνει και μια τόση δα κατάφαση που δεν θα χωρά στους μπογιατισμένους τοίχους και τέλος πάντων μπορεί να μπογιατίζει τους δικούς της τοίχους με γράμματα, ε;

el-bard said...

Freedula
Θα πρότεινα να μην αφήσουμε ούτε 10 λεπτά. Τουλάχιστον όχι στο παγκάρι. Ας τα αφήσουμε, και περισσότερα αν έχουμε, κάπου αλλού.

el-bard said...

scalidi
Και έλεγες ότι δεν έβγαινες ωραίες φωτογραφίες...
Δεν... τελικά;;;

scalidi said...

Δεν. ;)

meril said...

Το σχολείο που διδάσκω είναι καινούριο (ακόμα δεν έγιναν εγκαίνια)φτιαγμένο με απίστευτη τσιγγουνιά και μιζέρια δίχως όραμα και προοπτική. Οι αίθουσες άλλες μικρές κι άλλες λείπουν
τι να σου λέω τώρα
μόνο πως άγγιξες πονεμένο μέρος

Υ.Γ. Γύρισα ξανά

el-bard said...

meril
Έκανες πολύ καλά. Που γύρισες εννοώ.
Όσο για το σχολείο δε με ενδιαφέρει... Για πες μου όμως: η εκκλησία της περιοχής πώς είναι; Είναι αγιογραφημένη στην εντέλεια; Γιατί αν δεν είναι, να κάνουμε έναν έρανο, βρε παιδί μου.