Sunday, December 23, 2007

Όλα ωραία και μεγάλα στολισμένα

Ρίξτε μια ματιά στον κόσμο μας: σκουπίδια κι απόβλητα, κάπνα, καλώδια και άσφαλτος, ασκήμια παντού. Για λίγες μέρες όμως θα προσπαθήσουμε όλοι όλα αυτά να τα καλλωπίσουμε, να τα κρύψουμε δηλαδή. Δεν είναι μόνο κάθε προεκλογική περίοδος που δημιουργεί την υποχρέωση σε κάθε κυβερνώντα να αναλωθεί σε έργα και εργάκια για να δείξει ότι ενδιαφέρεται κι ότι μοχθεί για το κοινό καλό με επιδιορθώσεις, επικαλύψεις, ασφαλτοστρώσεις, φωταγωγήσεις και άλλα στολίσματα. Και η γιορτή των Χριστουγέννων είναι που ωθεί όλους μας να ξεχάσουμε για λίγο την ασκήμια που μας περιβάλλει. Να στολίσουμε τα σπίτια μας, το δρόμο, τις πλατείες μας, να φωταγωγήσουμε τα μέγαρα, να στολίσουμε τις βιτρίνες, να γεμίσουμε τα πάντα με διάφορα μπιχλιμπίδια. Για να γιορτάσουμε τις άγιες μέρες... για να κρύψουμε για λίγο την ασκήμια μας.
Όπως και να ’ναι ο στολισμός είναι επιβεβλημένος και αναμενόμενος. Σκεπάζεται το βρώμικο, το κακό, έλκεται το μάτι κι η ψυχή μας από το στολίδι σε άλλες όψεις, πιο καθαρές. Αυτόν ακριβώς το ρόλο παίζει και το περιτύλιγμα, το αμπαλάζ, που λέμε εμείς οι νεοέλληνες. Το πιο απλό αντικείμενο παίρνει τη μορφή και την αξία του δώρου μέσα στο προσεκτικό περιτύλιγμά του, στο γυαλιστερό πολύχρωμο χαρτί, στο ατσαλάκωτο γιορταστικό κουτάκι. Ένα μικρό κερί μέσα στο περιτύλιγμά του φαντάζει πολυπόθητο δώρο.
Και δεν τυλίγουμε μόνο αντικείμενα, τα δώρα μας, τυλίγουμε και τις σχέσεις μας, τις καρδιές μας. Δίνουμε ευχές ολόψυχες σε γνωστούς και αγνώστους. Ευχόμαστε όλοι σε όλους. Ακόμη και οι πιο ξεφτίλες της νυχτερινής ζωής πολυεκατομμυριούχοι και φοροφυγάδες θα ευχηθούν για τα παιδιάκια του τρίτου κόσμου να ’χουν ψωμί, να ’χουν παιδεία, να ’χουν ελευθερία. Ακόμη κι οι πιο ξεφτίλες πολεμοκάπηλοι θα ευχηθούν ειρήνη σ’ όλο τον κόσμο. Ακόμη κι οι πιο ανοχύρωτοι και έωλοι ηθικά θα ευχηθούν για έναν καλύτερο, ομορφότερο κόσμο, χωρίς εγκληματικότητα, χωρίς ναρκωτικά. Χωρίς τρομοκρατία θα έρθει κι η ευχή από τους μεγαλοτρομοκράτες των συνειδήσεων. Το περιτύλιγμα των σχέσεων, που είπαμε. Το λαμπρό ιλουστρασιόν χαρτί με τους φιόγκους που τυλίγει το δωράκι των σχέσεων και δίνεται -ημέρες γιορτών- από τον ένα στον άλλο.
Κι εμείς τη βραδιά των Χριστουγέννων, λίγο πριν κοιμηθούμε, θα σκεφτούμε τη γέννα εκείνη που συντάραξε την ανθρωπότητα. Θα προβληματιστούμε για πολλοστή φορά: «Με σε στάβλο; Γιατί γεννήθηκε εκεί; Καλά, τα ξενοδοχεία γεμάτα! Δε βρέθηκε όμως ένας χριστιανός ν’ ανοίξει την πόρτα του σε μια φτωχιά ετοιμόγεννη γυναίκα και τον άντρα της για να γεννήσουν σαν άνθρωποι! Σε φάτνη των αλόγων;» Ένα δάκρυ τότε θα κυλήσει από την άκρη του ματιού μας μπροστά στη γέννηση του φτωχού ανθρώπου, θα τζιτζιρίσει λίγο την καρδιά μας, θα την τυλίξει -αυτό το ιλλουστρασιόν δάκρυ- και θα την ετοιμάσει για δώρο στον οποιονδήποτε πάσχοντα και αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο. Τόσο ευάλωτοι γινόμαστε. Και για τόσο λίγο.
Το επόμενο πρωί θ’ ανοίξουμε τα δώρα μας. Θα σκίσουμε το περιτύλιγμα, το χαρτί, για να βρεθούμε μπροστά στο πολυπόθητο δώρο. Στο κεράκι, στο βιβλίο, στο δερμάτινο πορτοφόλι, στο μπιχλιμπίδι. Όλα αυτά δε μας ενδιαφέρουν πια ουσιαστικά. Μας ενδιέφεραν όταν ήμασταν παιδιά, άρα αθώα, παρθένα και αγνά. Τώρα όχι πια. Τώρα μας ενδιαφέρουν όσο βρίσκονται κρυμμένα μέσα στο περιτύλιγμά τους και όσο παίζουν το ρόλο του δώρου, της άγνωστης ευχής. Όταν τα ξετυλίξουμε από το περιτύλιγμα, από το ιλουστρασιόν χαρτί, τα δώρα θα ξαναγίνουν αντικείμενα, απλά μπιχλιμπίδια χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Όταν ξετυλίξουμε και την καρδιά μας από το χτεσινό δάκρυ που τη μεταμόρφωσε για λίγο σε δώρο προς το συνάνθρωπο, θα μείνει κι αυτή γυμνή, κρύα και σκληρή, όπως ήταν πριν μέσα στον άσκημο κόσμο της, ένα πάλι μ’ αυτόν.
Αγαπημένοι μου φίλοι, καλές γιορτές. Χρόνια πολλά σε όλους. Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα. Τώρα. Πριν ξετυλίξω την καρδιά μου απ' το γιορταστικό της περιτύλιγμα. Χρόνια ευτυχισμένα. Πριν την ξετυλίξω απ’ το δάκρυ.

26 comments:

Socrates Xenos said...

Χρόνια Πολλά και σε σένα, Λεφτέρη
και ψήγματα συχνά ευτυχίας όσα δίνει η πανάκριβη

ellinida said...

Χρόνια πολλά Λευτέρη. Ηξερα πως θα βρω ένα όμορφο ανθρώπινο μήνυμα σε σένα. Να χαίρεσαι τους δικούς σου και όσους αγαπάς.
Οσο για τους λαικισμούς συμφωνώ απόλυτα. Ασε που ο Καρβέλας είναι και δικός μας, Φαληριώτης, είμαστε τοπικιστές εκτός των άλλων! :PPPPP
Χρόνια πολλά και καλά γεμάτα ουσία. Δεν λέει αλλιώς.

Babis Dermitzakis said...

Λευτέρη, χρόνια πολλά για τη γιορτή σου, sorry που σε ξέχασα, φταίει η μηχανοργάνωσή μου. Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος (και όλοι οι επόμενοι χρόνοι δηλαδή). Πολύ ωραίο το χρονογράφημά σου για τα δώρα, καλύτερα στο διαδίκτυο παρά σε εφημερίδα, γιατί έτσι δεν είναι μιας χρήσης αλλά "κτήμα ες αεί" (mutatis mutandis).

el-bard said...

Σωκράτη
Όλα καλά εύχομαι για τη νέα χρονιά.

el-bard said...

ellinida
Καλές γιορτές και πάντα με υγεία και δημιουργία.
Δεν ήταν μόνο Φαληριώτης το κάθαρμα, αλλά και φίλος, γείτονας. Τα τραγούδια του δε μ' αρέσουν. Ούτε με σφαίρες. Αλλά καταλαβαίνω τι κάνει.

el-bard said...

Μπάμπη,
Χρόνια πολλά και σε σένα.
Συμφωνώ εν μέρει με τη γνώμη σου για το διαδίκτυο. Το "εν μέρει" έχει να κάνει με την αναγνωσιμότητα-επισκεψιμότητα ή όπως αλλιώς λένε αυτές τις
-ότητες.

el-bard said...

;hds;jsnd;kjsndc;kjnd

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
scalidi said...

Ουφ, με μελαγχόλησες τώρα... φοβάμαι να σου πω και χρόνια πολλά...

el-bard said...

Σταυρούλα
Ουφ, μου τα έχεις πει, ευτυχώς.

paroussa said...

Πάντα κοφτερός και συνάμα τρυφερός.
Πώς τα καταφένεις;

Πώς μπορούμε να είμαστε λίγο απ' όλα;
Γιατί τόση υποκρισία; τόση αδιαφορία;

Εκείνο που μέ "τρελαίνει" είναι οτι παρόλα αυτά θεωρούμαστε και καλοί!

Καλή Χρονιά!

scalidi said...

παρούσα μου, φοβάμαι και εύχομαι μαζί να είμαστε λίγο απ' όλα...

dodo said...

Πολλές ευχές- ουσιαστικές. Χωρίς περιτύλιγμα...

doctor said...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

doctor

el-bard said...

Paroussa, scalidi, dodos, doctor
Έχετε τις θερμότερες ευχές μου για το νέο χρόνο.

Babis Dermitzakis said...

Καλή χρονιά να έχουμε, γεμάτη ευτυχία,
Και φυσικά πολλά λεφτά, μα προπαντός υγεία

Λευτέρη μου Χρόνια Πολλά

www.katagelies.gr/katagelies/ said...

http://www.youtube.com/watch?v=LUqaolY7ELQ

kyriaz said...

Πολύ καλό el-bard...

Καλή Χρονιά!

Καπετάνισσα said...

Η σκέψη σου η βαθιά, που ακουμπάει πάντα στην ουσία τ' ανθρώπου, είναι παρηγοριά.

Δεν έχω άλλο από την αγάπη μου κι ένα κατακόκκινο φιλί.
Που'χει και την πικράδα της εποχής, μα που μπορεί και να ζαχαρώνει για ν' αγκαλιάζει μιλιές και βλέμματα φίλων.

Χρονιά Ωραία. Μας ήρθε.

Anonymous said...

Γυρίσεις το κλειδί και το δωμάτιο γεμάτο δώρα, γυρίζεις το κλειδί και κλείνεις την πόρτα !
Καλή χρονιά el-bard.

el-bard said...

Μπάμπη,
τελικά αν ζητάμε από τη νέα χρονιά να είναι έστω κατά τι καλύτερη από την προηγούμενη, κερδισμένοι δε θα'μαστε; (κερδισμένοι αν έρθουν έτσι τα πράγματα, εννοώ...).
Καλή χρονιά, Μπάμπη.

el-bard said...

kyriaz
Καλή χρονιά εύχομαι μέσα από την καρδιά μου.

el-bard said...

Καπετάνισσα,
Η θάλασσα ηρεμεί όταν περνάς από δω. Σβήνω τις μηχανές κι αφήνομαι στο αεράκι...
Καλή χρονιά.

el-bard said...

Άντε, ρε Σόμις, χρόνια πολλά και καλά, ρε φίλε.
Είθε η νέα χρονιά να μας αναγκάσει να ξαναμοιραστούμε το ίδιο μικρόφωνο, μωρέ...

meril said...

Αντοχές.
Ψυχραιμία.
Στα δύσκολα
αλλά
Και στα απρόσμενα (καλά)

Καλή χρονιά